Annons
Barn som handbagage? PDF Skriv ut Skicka sidan

Att resa med barn:
Kan man räkna ungen som handbagage?

Att resa med kids ställer dig inför olika utmaningar. Beroende på vilket färdsätt du väljer är det olika saker att tänka på såklart. PlanetDad listar här olika transportmedel och vad som kan vara bra att veta om dem.

Tåg – SJ
Om du reser med SJ och betalar vanlig vuxenbiljett kan du ta med dig ett eller två barn upp till 15 år från 5 kronor per barn (10 kronor om biljett köps hos manuell betjäning) på dagtåg.
Om man istället vill boka in en 1-klass biljett så är det större krux. Där går det inte att välja barn som passagerare. Det enda alternativet är att köpa en fullbiljett för barnet och det känns kanske inte helt ok för en fyramånaders bebis.
Det är inga problem att ta med sig barnvagn på tåg men var ute i god tid så att du kan packa in den på något bra ställe. På vissa X 2000-tåg finns ett utrymme för barnvagnar som inte är hopfällbara i sista eller första vagnen. Du kan alltid höra efter när du bokar.
En del tåg har en familjevagn med lekhörna där du kan slappa med barnet. Där finns också extra utrymme för barnvagnen. I familjevagnen kan du också boka en särskild plats för spädbarn som har utrymme för barnvagnsinsats. Toaletten i dessa vagnar har skötbord. När du bokar här på webben finns en symbol för familjevagn.

Flyg
PlanetDad har hört sig för om rekommendationer för när det är ok att flyga med nyfödda barn, men inte fått något exakt svar. Vi har kommit fram till att man bör vänta tills barnet är 2 månader innan man flyger, men det avgör du själv. Du kan också kolla med din barnmorska eller BVC. I övrigt är det nästan lättare att flyga ju mindre barnet är, då de sover mycket och inte blir uttråkade så lätt.
När man startar och landar med flygplan ändras trycket snabbt och då kan det lätt slå lock för öronen på barnen. Saltlösning för små näsor är bra att ha med sig. Kolla vad flygen har för säkerhetsföreskrifter just nu. Näsdroppar kan du få av flygvärdinnan, men de är för barn över 2 år. Om kanalerna i näsan är fria underlättar det tryckutjämningen. Ett tips är att amma barnet vid start och landning. När barnet sväljer mjölken tryckutjämnar den. Att suga på en napp eller en flaska kan också gå bra. Var beredd på att barnet kan tycka att det här är obehagligt och för små barn går det ju inte att förklara varför det känns som det gör.

Barnvagn och bilbarnstol räknas generellt inte som handbagage. Du måste checka in barnvagnen vid incheckingsdisken (i alla fall i Sverige), men ibland finns det lånevagnar du kan använda till gaten. Sitter ditt barn upp funkar bagagevagnen också alldeles utmärkt. Du kan också ta med dig en bärsele.

Oftast räknas barnvagnen som extra bagage som man inte behöver betala för. Vid incheckning får man en stor plastpåse som man lägger vagnen i och sedan checkas den in vid specialbagage disken.

Upp till två år flyger barnen som billigast. På många resor kan de följa med helt gratis, annars är det oftast flygtillägg man betalar på ett par hundralappar. Kolla upp vad som gäller på just din planerade resa.

Om du är ute i god tid finns det ofta speciella platser för spädbarn (på långresor). De är begränsade i antal och kan ta slut. På dessa platser kan du hänga upp en slags vagga på väggen som barnet kan sova i. Om du inte sitter på en specialplats har du oftast barnet i knäet och får ett speciellt säkerhetsbälte som du fäster vid barnet. Säkerhetsbältet sitter fast i ditt eget bälte och används vid start och landning.

Mat ingår generellt inte till småbarn på flyg. Om du ska flyga långt ta alltså med välling, frukt och barnmat på burk om det inte är amning som gäller för hela slanten.

Incheckningspersonal och flygvärdinnor brukar vara ganska tillmötesgående när det gäller små barn. Om det finns plats på planet kan ni få ett extra säte och så vidare. Om barnet är lite större brukar de få en leksak och kritor eller liknande när man väl är ombord.

Hett tips, när du bokar flyget, be att få sitta på platserna mitt i eller längst bak på planet. Där är du nära till toaletterna och ditt barn kan leka lite på golvet om du känner för det. Fråga också vid incheckningen efter ”gång”-platserna, så du inte hamnar längst in vid fönstret.

En varm filt är också bra att ta med sig, plus barnets favoritleksaker eller gosedjur. Om ditt barn är lite äldre kan det vara bra att ta med sig en helt ny leksak, det kan fungera när de blir uttråkade.

Sist men inte minst; glöm inte att öva in några riktigt bra och dryga kommentarer att svara med då du ser medpassagerare himla med ögonen när ditt barn gråter för att det gör ont i öronen!

Taxi
Nästan alla taxibolag har möjligheten att förse deras kunder med bilar som har bilbarnstol. Se till att du frågar när du bokar.

Bil
Planerar man att åka mycket bil utomlands är det bra att ta med en egen bilbarnstol. En del andra länder delar inte alls vår syn på säkerhet i bilen. Bakåtvända bilbarnstolar är långt ifrån en självklarhet på många ställen.

Pass
Skaffa pass, barn måste ha pass oavsett hur små de är. Man gör pass precis som för vuxna och de gäller i fem år. Man kan ju undra hur det ska gå när man tar fram passet man fixade när barnet var fem månader när hon/han sedan är fyra och ett halvt år. Man rekommenderas dock att skaffa nytt pass i dessa tillfällen. Detta gäller speciellt om man ska flyga till exempel USA eller något annat land som har ganska strikta inpasseringskontroller.

 

GravidGuiden, tips till gravid

template by