Annons
Segla med barn PDF Skriv ut Skicka sidan
Segla med barn, barn på sjön

Att segla med kids :

Sjöbuse eller en landkrabba

Att segla med små barn är en utmaning. Det är dock som med det mesta som har med aktiviteter och bebisar att göra, det är möjligt och beror enbart på inställning. Allt du gjorde innan du fick barn går att göra, men det kräver mer planering och tålamod.
Flytväst är ett måste på sjön och det gäller nog extra mycket för en 6 kilo tung klump, vars enda trick är att blåsa slembubblor. Min tjej hade läst någonstans att de bästa modellerna på flytvästar för spädbarn var Baltic och Helly Hansen. PlanetDad vill dock inte påstå att det är en sanning. Det finns alltid Råd & Rön eller Konsumentverket där någon Sverker har testat allt från hur bra flytvästen vänder ett barn från mage till rygg när det kommit i vattnet till hur brandsäker den är. Kolla in deras hemsidor via PlanetDad's länksida om du vill ha järnkoll. Flytvästar för spädbarn kostar mellan 200-600 kr. Den vi köpte låg mitt i prisspannet och kan användas tills vår tjej väger 15 kilo, vilket borde vara en säsong till. En kul detalj är att även spädbarns flytvästar har visselpipa:
– Sweat Moses, vi tappade Hanna! BLÅS i visselpipan, Hanna, BLÅÅÅS!

På båtar är det oftast trångt och det är smart att tänka ut sovplatserna lite innan man sticker iväg. En insats till en barnvagn blir en bra sjökoj i förruffen och om man dessutom kan hänga upp den i innertaket på båten får man en skön vagga.

När jag seglade i somras blev det tillsammans med de nyblivna farföräldrarna och det innebär, i alla fall för mig, en viss kamp om vem som har rätt på vilka sjömärken, var vi ska lägga till, om genuan är rätt trimmad och så vidare. Allt detta blir inte lättare av att ha en skrikande unge i famnen. Men när man har lagt till i solnedgång i en naturhamn och äntligen får ta en ankaröl och barnet kanske har somnat, då är det lika skönt som alltid en fin dag på sjön.

Ha inte för höga ambitioner. Man måste inte segla till Polen. Det är bättre att planera in korta turer så att mammor kan få amma ifred. Det är två flytvästar som ska av innan barnet kan få mat. Det fungerar, men kanske inte fyra mål mat på raden på det viset. Prova lugnt i början och öka på. Man kanske inte ska gå ut i för hård vind första gången heller.

Nu är vår Hanna 6 månader och springer inte omkring precis. Nästa år blir det nog en helt annan resa – tampar, skot och vinschar är roliga leksaker och lätta att klämma sig i när vinden vänder tvärt. Då krävs kanske ännu mer planering och tålamod. Men gärna det – för hellre en sjöbuse än landkrabba.
 

GravidGuiden, tips till gravid

template by