Annons
Barn i solen PDF Skriv ut Skicka sidan
Barn i solen

Barn och Sol

Sommar och sol, ja förhoppningsvis i alla fall. Efter 8 månader i totalt mörker så känns det ju som det är dags.

Hur är det då med barn och sol? Kort kan man säga att barn generellt har mycket känsligare hud än vad vuxna har. Barn under 1 år skall helst aldrig vara i solen. Med andra ord – första sommaren med barnet får man hålla till i skuggan. Lek under ett parasoll eller träd. Även i skuggan kommer solens strålar igenom så de minsta barnen ska även skyddas med kläder och solhatt.

Barn över ett år kan vara svåra att hålla på en och samma plats som i skuggan och då är det viktigt att skydda mot solen – använd solhatt med brätte, skydda med kläder och det som inte går att skydda smörj in med solkräm (lotion eller spray) med hög solskyddsfaktor. Man ska välja en solskyddsprodukt med fysikaliskt filter (och oparfymerad). Det kan vara bra att känna till att fysikaliskt filter ej finns i sprayform utan endast som kräm.

Fysikaliskt filter
– Bildar en skyddande hinna ovanpå huden (minimerar risken för allergiska reaktioner) som reflekterar solljuset.

Kemiska filter
– Tas upp av huden och skyddar mot UV-strålar genom att absorbera ljuset.

Smörj noga och gärna innan ni går ut. Det är också viktigt att smörja ofta då solskydd nöts bort när barnet leker. Apoteket rekommenderar även att man använder fysikaliskt filter på barn under tre år. Man vet idag inte exakt hur det kemiska filtret påverkar levern hos små barn och även om man inte tror att det är några större påverkningar gäller rekommendationen att man använder fysikaliskt filter till små barn.

Annan intressant fakta är att snö reflekterar ca 80% av solens strålar, sand 25% och vatten ca 10%. Alltså blir solstrålningen mycket starkare när du åker skidor eller är på stranden.

Ju fler gånger man bränner sig som liten, desto större är risken att man senare i livet får hudcancer.

Nya grejor att hålla koll på!
EU har bestämt att i och med att det är en viss hälsorisk med sol skall det finnas märkning på vad solskyddsmedel ger för skydd. Märkningen skall vara klar 2008 men redan 2007 kommer den att synas på nya produkter.
  1. Solskyddsmedlen delas in i fyra kategorier: Lågt skydd, Medelhögt skydd, Högt skydd och Mycket högt skydd (Low, Medium, High och Very High). SPF-märkningen standardiseras och reduceras till ett fåtal inom varje kategori. Lägsta SPF blir 6.
  2. Skyddsnivån mot UVA rekommenderas vara minst 1/3 av UVB-skyddet. Märkning av UVA-skyddet blir likadant på alla solskyddsprodukter.
  3. Varningstexter om risken med överdriven solning ska finnas på produkter. Användarinstruktioner bör också finnas.
  4. Beteckningen Vattenfast utgår och ersätts av Extra vattenresistent (Very water resistant).

 

Faktan är hämtad från Apoteket.se

Ord som är bra att kunna:

  • SPF – Solskyddsfaktorn
  • UVA – Den ena typen av ultravioletta strålar (UV) och som utgör 90% av solljuset. Den tränger djupt ner i huden och gör din hud brun men också torr, rynkig och att den åldras i förtid. UVA-strålning kan skada hudens vävnad.
  • UVB – Den andra typen hjälper till med att bygga upp ett skyddande pigment, gör huden tjockare och bildar det nyttiga D-vitaminet. Det är dock samtidigt UVB som gör att man kan bränan sig. SPF (alltså det numret som står på förpackningen, tex SPF 8) anger skyddet mot UVB-strålarna.

 

 

GravidGuiden, tips till gravid

template by