Annons
Dop - gud eller inte PDF Skriv ut Skicka sidan

Dop i kyrkan eller borgligt

Dop eller ej – nu ska snutten heta något officiellt

Ganska många svenskar är både döpta och konfirmerade, men de går aldrig i kyrkan. Med andra ord, de kanske inte är speciellt religiösa, men de firar ändå jul och påsk. Precis lika traditionellt döper de sina barn.

Och nu ska barnet heta lite mer på riktigt liksom. Det börjar snackas om dop, och om det väl är nämnt så verkar det inte finnas något som får gammelfastrar och morföräldrar att gå igång mer.

Hur fungerar det då? Det hela är mycket enkelt. Du tittar ut en kyrka där du vill att dopet ska äga rum och ringer sedan till församlingsexpeditionen för att boka en doptid. Det har ingen betydelse om du är skriven i just den kyrkan eller församlingen, utan du kan välja som du vill – förutsatt att du, eller barnets mor, är med i svenska kyrkan vill säga. Vanligtvis träffar man prällen en gång innan dopet för att gå igenom lite vad som kommer att hända under akten. Det är också vanligt att det samtidigt döps fler barn än ditt. Om du inte är med i svenska kyrkan, men av någon anledning ändå vill att din lilla plutt ska döpas, går det också. Ta i så fall kontakt med prästen eller församlingsexpeditionen och hör vad som gäller för just din kyrka. Om man ser bort från de rent traditionella anledningarna, handlar det egentligen om ett ställningstagande; förr i tiden blev barn per automatik medlemmar i den svenska kyrkan via födelsen. I dag blir de medlemmar via dopet.

Om du är intresserad vad som händer och sägs under den ca 25-30 minuter långa akten (som egentligen är en gudstjänst) så finns det att läsa längst bak i alla psalmböcker. Snabbt summerat är det lite runt-omkring-snack och totalt 3 psalmer.

Alternativet till dop, om man vill att namnet ska bli lite mer officiellt invigt, är att ha en namngivningsfest. Det är väl egentligen samma sak fast man blandar inte in gud, och på så vis kan barnet ändå få sina silverskedar. En namngivningsfest sker vanligtvis hemma hos någon och namnet fastställs officiellt. Sen dricker man skumpa, äter snittar och snackar skit.

 

PlanetDad tipsar

  1. Man kan göra akten lite mer personlig om man byter ut en av psalmerna till en egen låt, och du kanske har någon i din vänskap/släkt som kan sjunga och spela.
  2. Gör din namngivningsfest/dop så som du vill ha den.
  3. Tänk inte på vad mormor vill ha.
  4. Gör det till en rolig tillställning och ett bra sätt att träffa massa folk du tycker om.
  5. Man måste inte bara dricka kaffe och äta 7 sorters kakor bara för att folk gjorde det när du blev döpt.

Så här skriver Domkyrkan i Linköping på deras hemsida om dopet:
Dopprästen tar kontakt med föräldrar/den som bokat dop och bestämmer tid för dopsamtal. Vid detta samtal går man igenom ordningen för dop och pratar bland annat om psalmer och musik. Val av musik sker i samråd med den musiker som ska tjänstgöra.
I alla församlingens kyrkor finns möjlighet att låna dopklänning/dopdräkt.
Som dopgåva överlämnas en psalmbok och boken Tradition och liv, ett dopbevis i ram och ett dopljus.
Vid dopet kan någon få uppgiften att vara fadder för den som döps. Fadder kan den vara som själv är döpt. Att utses till fadder är en hedersuppgift och förhoppningsvis början på en långvarig relation. Fadder får vid dopet fadderbrev med uppmaning att be för den döpte.
Dopgudstjänsten är ungefär 30 minuter lång och om dopet sker i högmässan, är denna ca 60-75 minuter.

De flesta döps som barn, vid 3-5 månaders ålder, men även äldre barn, ungdomar som ska konfirmeras och vuxna som önskar undervisning döps i församlingen. Man döps bara en gång, men döptes man av någon anledning inte som barn, är det bra att veta att det är aldrig för sent att kontakta sin församling med önskan om dop.



Om man istället kollar lite på namngivningsfest så kan det gå till ungefär på det här sättet:
Föräldrarna har valt ett lämpligt ställe att ha festen på; i trädgården, på en brygga i skärgården, på balkongen eller i vardagsrummet i lägenheten.

För att ha några punkter kan man ju lista vad man vill få med.

* Inledningsmusik
* Välkomsttal
* Pappa/Mamma pratar lite om namnvalet och vad de olika namnen har för
betydelse.
* Pappa/Mamma läser en dikt/text.
* Presentation av eventuella faddrar
* Rätt vanligt är att plantera ett träd (om man nu är i en trädgård).
* Sång
* Namnet fastställs inför de samlade.
* Avslutningsmusik


Efter det fest….

Man kan göra som man vill egentligen, det finns inga rätt eller fel för hur en namngivningsceremoni ska gå till.

 

GravidGuiden, tips till gravid

template by