Annons
Första månaderna PDF Skriv ut Skicka sidan

Babyns utveckling - de femton första månaderna

Nykläckt – 4 veckor

När bebisen ligger på mage kan han (i den här texten får nämligen bebisen vara en han) lyfta huvudet tillräckligt ¨högt för att vända det sida till sida. I början kan han hålla huvudet uppe några sekunder men snart klarar han längre och längre stunder.
Han kan gripa om föremål som placeras i handen. Han kan se föremål inom ett avstånd på cirka 25 centimeter. Bäst uppfattas saker som har starka kontraster (svart/vit). Bebisen kan också vända sig mot ljus.

Vidare kan han uppfatta ljud, speciellt röster, och han kan bli skrämd av höga och plötsliga ljud.

Bebisen kan uttrycka sig med gråt och ”pludder”. Den kan le när den hör kända och lugna röster.

Allt är helt splirrans nytt för bebisen så han underhåller sig ganska bra genom att observera sin omgivning. Han behöver mycket personlig kontakt och lugna röster att lyssna till. På leksakssidan fungerar exempelvis skallra, mobil (en sån där snurrsak som hänger i taket) eller kontrastrika bilder.

2-3 månader

Nu kan lillkillen sparka med benen och vifta lite med armarna. Han kan stödja sig på underarmarna och hålla upp huvudet korta stunder. Huvudet håller också på att bli stadigare.
Bebisen kan hålla en sak en kortare tid i handen. Han försöker röra vid en mobil som rör sig och leker med sina egna händer. Han börjar också följa rörelser i rummet och betraktar sina egna händers rörelser. Han kan härmas; om du ler och pratar till barnet kan han le tillbaka. Prova gärna att lipa åt honom, kanske lipar han tillbaka.

Lillkillen kan vända sig efter ljud och till viss del skilja på olika röster. Han kan le och ”pluddra” som kommunikationsmedel.

4-5 månader

Om barnet ligger på mage och stöttar sig på armarna kan det lyfta både huvud och bröst. Nu kan en del bebisar rulla från rygg till sidoläge och tillbaka.
Bebisen kan bedöma avstånd mycket bättre och försöker gripa och ta saker efter att de gjort en avståndsbedömning till handen. Han kan också lägga handen på mammans bröst eller på flaskan när den blir matad. Nu ser han även på längre avstånd. Han kan se när det är matdags genom att visa intresse när den ser bröst eller flaska.

De första ljuden som ett barn gör är identiska för alla barn. Bebisen kan göra vokalljud och ”pluddrar” och ler som tidigare.

Vid den här åldern kan barnet börja tycka om när man sjunger för det eller att gunga i någons knä. Föremål att bita i och gripa är roliga leksaker tillsammans med skallror.

5-6 månader

Bebisen kan lyfta huvudet när den ligger på rygg. En del kan redan vid denna ålder rulla själva från rygg till mage. Några får tänder vid den här åldern. En del gungar och hoppar när de hålls uppresta.
Barnet kan flytta ett föremål från den ena handen till den andra. Han utforskar saker genom att stoppa dem i munnen och deras gripförmåga är väsentligt förbättrad. Barnet kan vid denna tid bli skeptiska mot främmande personer. Han kan le och snacka med sin egen spegelbild och titta efter ett föremål som han tappar.

Nu kan barnet ”prata” genom att göra ljud, de väntar sedan på respons och svarar sedan tillbaka. Barnets ljud liknar mer och mer språket det uppfattar i omgivningen.

Vi denna tidpunkt kan bilderböcker, speglar, eller leksaker med ljud som kan skakas och tryckas på, vara roliga.

7-8 månader

Nu hasar barnet sig omkring i ring eller skjuter sig själv bakåt. En del ålar med hjälp av armbågarna och en del förflyttar sig genom att rulla runt. Alla medel är tillåtna. En del barn rullar från rygg till mage.
Barnet kan ta tag i sina fötter och leka med dem. Han vill gärna ge saker till dig men har problem att släppa taget om saken med vilja. Barnet klappar sin egen spegelbild och kan känna igen och göra skillnad på kända och okända personer.

Lillkillen kan hålla, bita och äta kex eller skorpor. Han ”pratar” med upprepade stavelser och kallar på uppmärksamhet när han vill något. En del barn reagerar på sitt namn och följer med när föräldrarna eller vuxna samtalar.

Vissa barn börjar krypa i den här åldern. Tittut leken är rolig och skålar/bägare är bra leksaker.

9-11 månader

Nu kan barnet sträcka sig efter leksaker och sätta sig upp från liggande ställning. Ibland står han på händerna och knäna och gungar fram och tillbaka. En del barn kan ställa sig upp till stående med hjälp stöd. Nu ålas och kryps det (eller så används något annat sätt) för att förflytta sig framåt.
Kontrollen på fingrarna har blivit större. Barnet lär sig peka och trycka på saker. Han kan vinka och klappa, släppa saker, kasta saker och lägga dem tillrätta. Barnet kan plocka upp små saker och griper efter skeden när de blir matade.

Barnet förstår gradvis flera ord och flera ljud och sätter dem tillsammans. Han använder rösten för att få uppmärksamhet eller hjälp med något. Med hjälp av synen kan man se att barnet letar efter sina leksaker.

Barnet tycker det är roligt att tömma skåp eller lådor och stoppa tillbaka sakerna. En boll blir en rolig leksak och lådor och klossar är spännande att flytta runt. Barnet vill gärna stå och gå och gillar ramsor och sånger.

12-15 månader

Nu kan de flesta gå när de håller sig i något stöd, som till exempel en möbel, och de kan kontrollerat sätta sig ned från stående position. En del står utan stöd och med tiden tar de sina första helt egna steg. De kan krypa uppför trappor och om man har tur håller de ut armen för jackärmen och foten för skon.

De flesta säger sina första ord och förstår betydelsen av ”var är lampan” eller ”var är din sko”. Nu ökas ordförrådet på och barnet lär sig några nya ord i månaden under den här tiden.

Barnet kan ta små saker med tummen och pekfingret i ett pincettgrepp. De kan lägga små föremål i en ask eller burk och kan hålla mer än en sak i samma hand. En del drar leksaker efter sig i ett snöre och kan ta av sig strumpor och vantar själv. De flesta kan dricka själv ur en mugg.

Nu kan barnet känna igen saker i en bok. Andra leksaker som är roliga i den här åldern är "lära-gå-bil"/"lära-gå-vagn". Musik är också något som barnet uppskattar mera.Kom ihåg att alla barn har sin unika utveckling och alla framsteg
behöver inte ske exakt som beskrivet ovan.

 

GravidGuiden, tips till gravid

template by