Annons
Gravid vecka för vecka PDF Skriv ut Skicka sidan
Artikelindex
Gravid vecka för vecka
Vecka 11-20
Vecka 21-30
Vecka 31-42
Alla sidor

Gravid vecka för vecka, hur ett foster utvecklas, graviditet, ett fosters utveckling, gravida kvinnor

Angående informationen i denna text; alla längdangivelser avser barnets totala längd (från huvud till fot). En del andra texter anger ibland fostrets längd från huvud till rumpa.

Gravid vecka 1

Det kan vara ganska fascinerande att titta på spermier genom ett mikroskop. Miljontals små badbollar som svansar omkring i vattnet. Men till skillnad från badbollar är spermier programmerade att bara åka framåt. En ganska svindlande tanke är att bland dessa små parvlar finns både dårar och genier, alla med dina arvsanlag. Du vet just nu inte att du ska bli pappa till världens coolaste unge!
Om barnet: Denna vecka börjar mammans första dag i den sista menstruationen. Mamman är i detta läge inte gravid, men vi räknar ändå henne som gravid då det är svårt att veta exakt när spermien kommer in i ägget. Verkar det klurigt? Läs vår graviditetsmatematik.

 

spermier, livmoderssekret, ägg, levnadslängd och befruktning

Gravid vecka 2

De miljontals spermierna simmar nu för glatta livet. Bara en kommer att vinna, precis som Rocky efter en hård match med Mr T. Samtidigt som spermierna tävlar som bäst om att vinna racet, så förbereder sig ägget på att ta emot ”någon”.
Om barnet: Kvinnans kropp håller på nu att förbereda sig på en möjlig fångst genom att göra livmoderssekretet tunnare. Det gör det lättare för de ivriga spermierna att simma genom sekretet. Distansen fram till ägget är cirka 18 cm och spermierna behöver ungefär en halvtimme för sträckan. Spermier kan leva i flera dagar inne i mamman medan de väntar på ägget. Ägget å andra sidan har en betydligt kortare levnadslängd, ett dygn eller kortare om det inte befruktas.

 

Gravid vecka 3

Kvinnans äggcell är den största cellen i kvinnokroppen, medan spermien är vår minsta cell. Ägget är trettio gånger större en spermien, och omgiven av en geleliknande hinna. Ganska ointressant, men så är det i alla fall.

Om barnet: Ägget skickar ut protein som ger besked till spermierna att ta av sig huvudbonaden. Mössan på spermien försvinner gradvis och enzym frigörs. Detta skapar ett pyttelitet hål i äggets skal så att en av alla spermierna kan tränga sig in. Så fort ett huvud är inne i ägget gör den sig av med svansen och hålet stängs igen bakom. Ingen mer är välkommen! Nu börjar den första veckan i embryots liv.

 

gravid i vecka 4 - kromosom, spermier, ägg, livmoder och embryo

Gravid vecka 4

Det är spermien som tar med sig själva nyckeln till vilket kön barnet kommer att få. Har den med sig en Y-kromosom så blir det en Rocky. En X-kromosom så blir det en Britney. Men naturen har skapat fler spermier med X-kromisar än med Y-kromisar. Och det krävs ju inte en Einstein för att räkna ut att det, rent logiskt sett, borde finnas fler tjejer i världen. Men trickset här är att de med Y-kromosomer simmar fortare än de med X. Så vi landar ändå på ca fifty/fifty till slut.
Om barnet: Nu flyter inte det lilla ägget, eller embryot, runt i livmodern längre. Denna vecka fäster det sig i livmodershinnan.

 

 

Gravid vecka 5

Om graviditeten var planlagd, går kanske båda som på nålar och dagarna går långsamt medan ni väntar på de första tecknen. Hon berättar kanske gärna att hon tror att hon är gravid och detta kanske känns lite stressande. Det är vanligt att känna sig lite överrumplad när en graviditet är i färd att bli verklighet. Kanske borde du förbereda dig på hur du skulle reagera på ett eventuellt graviditetstest?
Ett graviditetstest är inget ”Harry Potter”-event med tillhörande hokuspokus. Det mäter helt enkelt mängden av hormonet ”HCG”(human chorion gonadotropin) i den gravidas kropp. HCG sänder ut en signal när ägget fäst sig vid livmodern. Nu är HCG-mängden så stor att den ger utslag på ett graviditetstest. Resultatet är mer eller mindre idiotsäkert.

Gravid vecka 6

Graviditetstestet visar att din partner är gravid. Hur reagerar du på denna nyhet? Reaktionen skiljer sig väsentligt från person till person. En del blir överlyckliga medan andra kanske blir förskräckta. En vanlig reaktion hos killar är att man blir orolig, ”hur det skall gå nu?”. (Läs gärna Att bli pappa). Som tur är tar det nio månader innan den lille kommer, så du hinner ”fixa” till allt som måste ordnas.
Om barnet: När embryot är 25 dagar gammalt, i mitten av denna vecka, så börjar det lilla hjärtat att slå och pumpa runt vätska i kroppen. Embryot är ca 2 mm långt.

Gravid vecka 7

Graviditeten är en stor kroppslig omvandling för tjejen. För att hon ska klara av omvandlingen från ”tjej” till ”mor” så har naturen skapat ett litet hjälpande medel som kallas hormoner. Dessa små rackare kan också innebära en del problem. Lugna och sansade kvinnor kan plötsligt bli både förbannade och ledsna utan någon anledning. Humöret kan svänga fram och tillbaka i ett tempo du aldrig trodde var möjligt. Men ta det bara lugnt. Försök att vara till lags en tid framöver. Ett ”utfall” kommer att försvinna lika fort som det kom.
Om barnet: Embryot, som är mellan 4-8 mm, är nu C-format och ser mer ut som en liten räka än människa. De flesta organ är nu i färd med att bildas och mot slutet av veckan växer det fram små knoppar som så småningom kommer att bli ben och armar.

Gravid vecka 8

Det är fortfarande för tidigt att ”ta ut födseln i förskott”. Det kan däremot vara smart att redan nu börja tänka på hur ni vill ha det under resten av graviditeten. Inte minst är det smart att sätta sig in i vad som sker med tjejen, så att du är förberedd på vad som kommer. Din partner kan exempelvis bli illamående, lättgråten och kan få ett stort behov att ha dig nära. Det är hormonerna som far runt.
Om barnet: Embryot är nu lika stort som en böna – det vill säga mellan 9-14 mm. Det är helt instängt i fostervattnet och har ett tunt hudlager. Embryot har en liten öppning där munnen håller på att formas, och strax däröver två små näsborrar. Kroppen har inte rätt proportioner ännu – huvudet och hjärtat är stora i förhållande till resten av kroppen. Hjärtat slår nu mellan 130 och 160 slag i minuten.

Gravid vecka 9

Man kan lätt tro att graviditetskontroller hos barnmorskan är en tråkig tjejgrej. Så är inte fallet. Det är ett förträffligt tillfälle för dig att ta del av hela processen genom att få samma information. Detsamma gäller födelseberedande kurser och liknande. Att hänga med på dessa är ett bra sätt att dela upplevelsen av graviditeten på. Dessutom är det viktigt att du är där som stöd om det skulle visa sig att det är mindre eller större problem med graviditeten.
Om barnet: Embryot börjar nu likna en liten människa, men det är inte större än en oliv i en Dry Martini. Ändå finns alla organ anlagda i denna lilla kropp. Hjärnan växer fort och organet som styr hormonproduktionen, håller på att bildas. Denna vecka börjar fingrar och tår att bildas. Embryot väger ca 0,5 gram och är mellan 15 till 22 mm långt.

 

gravid i vecka 10 - sex, ömma bröst. Embryostadiet blir foster. Äggstockar och testiklar

Gravid vecka 10

Kommer detta att gå bra? Är det slut med sex nu? Kan sex skada fostret? Detta är klassiska frågor som många män ställer sig under denna tid. (Skicka gärna en fråga till PlanetDads barnmorska). En del blivande pappor svävar fortfarande i ovisshet, men noterat att tjejen är ovanligt trött och kanske har ömma bröst…
Om barnet: ca 4,5 cm långt. Embryostadiet är förbi och den lille kallas nu för ”foster”. Om det är en Britney, så har hennes äggstockar utvecklats. Är det är en Rocky har testiklarna bildats.

 

Ett barn blir till - Lennart NilssonPlanetDad Tipsar:

Lennart Nilssons Ett barn blir till

Lennart Nilssons Ett barn blir till utkom första gången 1965 och väckte stor sensation. Se hur det lilla embryot och fostret utvecklas i livmodern. Boken är både en fascinerande fotobok och en praktisk handbok för blivande föräldrar. Vi får följa hela befruktningsprocessen, från spermiernas färd mot ägget till vinnarens målgång och möte med den kvinnliga arvsmassan inne i äggcellens mitt. Vi får se hur de första cellerna hos den nya människan bildas och hur det lilla embryot växer fram i livmodern och slutligen hur fostret utvecklas och gör sig redo för att möta världen. Köp boken här 198:->

  

GravidGuiden, tips till gravid

template by