Annons
Gravid vecka för vecka PDF Skriv ut Skicka sidan
Artikelindex
Gravid vecka för vecka
Vecka 11-20
Vecka 21-30
Vecka 31-42
Alla sidor

Gravid vecka för vecka, hur ett foster utvecklas, graviditet, ett fosters utveckling, gravida kvinnor

Angående informationen i denna text; alla längdangivelser avser barnets totala längd (från huvud till fot). En del andra texter anger ibland fostrets längd från huvud till rumpa.

Gravid vecka 1

Det kan vara ganska fascinerande att titta på spermier genom ett mikroskop. Miljontals små badbollar som svansar omkring i vattnet. Men till skillnad från badbollar är spermier programmerade att bara åka framåt. En ganska svindlande tanke är att bland dessa små parvlar finns både dårar och genier, alla med dina arvsanlag. Du vet just nu inte att du ska bli pappa till världens coolaste unge!
Om barnet: Denna vecka börjar mammans första dag i den sista menstruationen. Mamman är i detta läge inte gravid, men vi räknar ändå henne som gravid då det är svårt att veta exakt när spermien kommer in i ägget. Verkar det klurigt? Läs vår graviditetsmatematik.

 

spermier, livmoderssekret, ägg, levnadslängd och befruktning

Gravid vecka 2

De miljontals spermierna simmar nu för glatta livet. Bara en kommer att vinna, precis som Rocky efter en hård match med Mr T. Samtidigt som spermierna tävlar som bäst om att vinna racet, så förbereder sig ägget på att ta emot ”någon”.
Om barnet: Kvinnans kropp håller på nu att förbereda sig på en möjlig fångst genom att göra livmoderssekretet tunnare. Det gör det lättare för de ivriga spermierna att simma genom sekretet. Distansen fram till ägget är cirka 18 cm och spermierna behöver ungefär en halvtimme för sträckan. Spermier kan leva i flera dagar inne i mamman medan de väntar på ägget. Ägget å andra sidan har en betydligt kortare levnadslängd, ett dygn eller kortare om det inte befruktas.

 

Gravid vecka 3

Kvinnans äggcell är den största cellen i kvinnokroppen, medan spermien är vår minsta cell. Ägget är trettio gånger större en spermien, och omgiven av en geleliknande hinna. Ganska ointressant, men så är det i alla fall.

Om barnet: Ägget skickar ut protein som ger besked till spermierna att ta av sig huvudbonaden. Mössan på spermien försvinner gradvis och enzym frigörs. Detta skapar ett pyttelitet hål i äggets skal så att en av alla spermierna kan tränga sig in. Så fort ett huvud är inne i ägget gör den sig av med svansen och hålet stängs igen bakom. Ingen mer är välkommen! Nu börjar den första veckan i embryots liv.

 

gravid i vecka 4 - kromosom, spermier, ägg, livmoder och embryo

Gravid vecka 4

Det är spermien som tar med sig själva nyckeln till vilket kön barnet kommer att få. Har den med sig en Y-kromosom så blir det en Rocky. En X-kromosom så blir det en Britney. Men naturen har skapat fler spermier med X-kromisar än med Y-kromisar. Och det krävs ju inte en Einstein för att räkna ut att det, rent logiskt sett, borde finnas fler tjejer i världen. Men trickset här är att de med Y-kromosomer simmar fortare än de med X. Så vi landar ändå på ca fifty/fifty till slut.
Om barnet: Nu flyter inte det lilla ägget, eller embryot, runt i livmodern längre. Denna vecka fäster det sig i livmodershinnan.

 

 

Gravid vecka 5

Om graviditeten var planlagd, går kanske båda som på nålar och dagarna går långsamt medan ni väntar på de första tecknen. Hon berättar kanske gärna att hon tror att hon är gravid och detta kanske känns lite stressande. Det är vanligt att känna sig lite överrumplad när en graviditet är i färd att bli verklighet. Kanske borde du förbereda dig på hur du skulle reagera på ett eventuellt graviditetstest?
Ett graviditetstest är inget ”Harry Potter”-event med tillhörande hokuspokus. Det mäter helt enkelt mängden av hormonet ”HCG”(human chorion gonadotropin) i den gravidas kropp. HCG sänder ut en signal när ägget fäst sig vid livmodern. Nu är HCG-mängden så stor att den ger utslag på ett graviditetstest. Resultatet är mer eller mindre idiotsäkert.

Gravid vecka 6

Graviditetstestet visar att din partner är gravid. Hur reagerar du på denna nyhet? Reaktionen skiljer sig väsentligt från person till person. En del blir överlyckliga medan andra kanske blir förskräckta. En vanlig reaktion hos killar är att man blir orolig, ”hur det skall gå nu?”. (Läs gärna Att bli pappa). Som tur är tar det nio månader innan den lille kommer, så du hinner ”fixa” till allt som måste ordnas.
Om barnet: När embryot är 25 dagar gammalt, i mitten av denna vecka, så börjar det lilla hjärtat att slå och pumpa runt vätska i kroppen. Embryot är ca 2 mm långt.

Gravid vecka 7

Graviditeten är en stor kroppslig omvandling för tjejen. För att hon ska klara av omvandlingen från ”tjej” till ”mor” så har naturen skapat ett litet hjälpande medel som kallas hormoner. Dessa små rackare kan också innebära en del problem. Lugna och sansade kvinnor kan plötsligt bli både förbannade och ledsna utan någon anledning. Humöret kan svänga fram och tillbaka i ett tempo du aldrig trodde var möjligt. Men ta det bara lugnt. Försök att vara till lags en tid framöver. Ett ”utfall” kommer att försvinna lika fort som det kom.
Om barnet: Embryot, som är mellan 4-8 mm, är nu C-format och ser mer ut som en liten räka än människa. De flesta organ är nu i färd med att bildas och mot slutet av veckan växer det fram små knoppar som så småningom kommer att bli ben och armar.

Gravid vecka 8

Det är fortfarande för tidigt att ”ta ut födseln i förskott”. Det kan däremot vara smart att redan nu börja tänka på hur ni vill ha det under resten av graviditeten. Inte minst är det smart att sätta sig in i vad som sker med tjejen, så att du är förberedd på vad som kommer. Din partner kan exempelvis bli illamående, lättgråten och kan få ett stort behov att ha dig nära. Det är hormonerna som far runt.
Om barnet: Embryot är nu lika stort som en böna – det vill säga mellan 9-14 mm. Det är helt instängt i fostervattnet och har ett tunt hudlager. Embryot har en liten öppning där munnen håller på att formas, och strax däröver två små näsborrar. Kroppen har inte rätt proportioner ännu – huvudet och hjärtat är stora i förhållande till resten av kroppen. Hjärtat slår nu mellan 130 och 160 slag i minuten.

Gravid vecka 9

Man kan lätt tro att graviditetskontroller hos barnmorskan är en tråkig tjejgrej. Så är inte fallet. Det är ett förträffligt tillfälle för dig att ta del av hela processen genom att få samma information. Detsamma gäller födelseberedande kurser och liknande. Att hänga med på dessa är ett bra sätt att dela upplevelsen av graviditeten på. Dessutom är det viktigt att du är där som stöd om det skulle visa sig att det är mindre eller större problem med graviditeten.
Om barnet: Embryot börjar nu likna en liten människa, men det är inte större än en oliv i en Dry Martini. Ändå finns alla organ anlagda i denna lilla kropp. Hjärnan växer fort och organet som styr hormonproduktionen, håller på att bildas. Denna vecka börjar fingrar och tår att bildas. Embryot väger ca 0,5 gram och är mellan 15 till 22 mm långt.

 

gravid i vecka 10 - sex, ömma bröst. Embryostadiet blir foster. Äggstockar och testiklar

Gravid vecka 10

Kommer detta att gå bra? Är det slut med sex nu? Kan sex skada fostret? Detta är klassiska frågor som många män ställer sig under denna tid. (Skicka gärna en fråga till PlanetDads barnmorska). En del blivande pappor svävar fortfarande i ovisshet, men noterat att tjejen är ovanligt trött och kanske har ömma bröst…
Om barnet: ca 4,5 cm långt. Embryostadiet är förbi och den lille kallas nu för ”foster”. Om det är en Britney, så har hennes äggstockar utvecklats. Är det är en Rocky har testiklarna bildats.

 

Ett barn blir till - Lennart NilssonPlanetDad Tipsar:

Lennart Nilssons Ett barn blir till

Lennart Nilssons Ett barn blir till utkom första gången 1965 och väckte stor sensation. Se hur det lilla embryot och fostret utvecklas i livmodern. Boken är både en fascinerande fotobok och en praktisk handbok för blivande föräldrar. Vi får följa hela befruktningsprocessen, från spermiernas färd mot ägget till vinnarens målgång och möte med den kvinnliga arvsmassan inne i äggcellens mitt. Vi får se hur de första cellerna hos den nya människan bildas och hur det lilla embryot växer fram i livmodern och slutligen hur fostret utvecklas och gör sig redo för att möta världen. Köp boken här 198:->

 


Vecka 11
Din tjej börjar må bättre om hon tidigare mått illa. Hon har också fått mer blod i kroppen och fryser därför inte lika ofta som förr. Nu behöver du kanske inte låna ut dina vantar som du brukade göra.
Om barnet: Fostret är nu mellan 4,5 till 6 cm långt. Alla viktiga organ har bildats och eftersom de inte utvecklas mycket mer, annat än att de växer, är risken för medfödda missbildningar och sjukdomar relativt liten efter denna veckas utgång. På bebisens händer, som tidigare sett ut som paddlar, syns nu 10 små fingrar.

 

gravid i vecka 12 - mvc, mödravårdscentral. Barnmorska. Små ögonlock bildas, muskler och fingeravtryck Vecka 12
Denna vecka brukar det vara dags för ett första besök på mödravårdscentralen. Det är vanligt att killen är med vid inskrivningen. Ofta ställer barnmorskan frågor till er båda.
Om barnet: Små ögonlock har bildats. Mini-Rocky rör sig mer och mer och har fått anlag till muskler. De små fingrarna har fått fingeravtryck! Längd: ca 6,5 cm. Vikt ca 18 gram.

 

Vecka 13
Tjejens värsta trötthet börjar avta. Risken för missfall har minskat med nästan 65%. En tredjedel av graviditeten är avklarad (första trimestern).
Om barnet: Fostret ligger i en fostersäck som skyddar från stötar och förser barnet med en jämn temperatur. Det kan röra sig; sträcka på kroppen och snurra runt. Troligtvis känner inte mamman detta, utan tolkar detta som att det bubblar i magen. Fostret är ca 6,5-7,5 cm långt.

Vecka 14
Har din tjej helt plötsligt fått en mörk vertikal linje på magen? Den kallas linea nigra och bleknar efter förlossningen. Din tjejs hud kan också bli mörkare på vissa ställen – bröstvårtor och vårtgårdar. Detta beror på hormoner.
Om barnet: Bebben har fått ögonbryn och kanske lite hår. Den kan kissa och dricker lite av fostervatten. Längd: ca 8 cm. Vikt: ca 25 gram.

Vecka 15
Har ni berättat om nyheten för utomstående? Annars börjar det kanske bli dags för det, för snart putar magen fram på din tjej och hon kanske inte vill skylla på bullar och kakor. Att tjejens kropp förändras är rätt spännande, men ingen tjej tycker ju att det är kul att bara se lite småfet ut. De brukar oftast vilja att graviditeten skall ”synas” mer så att det inte råder något tvivel. Kommentarer om att se fet ut vill ingen höra. Håll tyst om du är smart.
Om barnet: Blodkärl och näthinnor syns nu genom barnets tunna hud, som börjar täckas av ”lanugohår”. Det är tunna och fina hårstrån som hjälper till att reglera kroppstemperaturen.

gravid i vecka 16 - dags för ultraljud, mammaplagg, barnets utveckling, naglar växer.

Vecka 16
Kanske du ska överraska din tjej eller fru med att köpa något snyggt mammaplagg, för kanske har hon nu svårt att knäppa byxorna.
För vissa par är det dags för ultraljud. Andra gör ultraljudet någon gång under kommande veckor.
Om barnet: Barnet är färdigbildat och kommer nu att växa och utvecklas till det ska se dagens ljus och ditt antagligen trötta men glada ansikte. Naglar har börjat växa ut på fingrar och tår. Barnet är 16 cm och väger någonstans mellan 100-135 g.

Vecka 17
Din tjej kanske börjar svettas mer och pratar helt plötsligt nasalt! Det beror på att hon fått ökad blodmängd och att hon lätt blir täppt i näsan.
Om barnet: Lill-Britney eller Mini-Rocky kan nu hoppa till av kraftiga ljud.

Vecka 18
Nu kanske mamman - till din stora avundsjuka – kan känna fosterrörelser. Bebisen börjar bli känslig för ljus, och kan vända ryggen till om den vill ha mörkt. Den kan också börja göra grimaser…
Om barnet: Bebben är livligare, rör sig mera och kanske suger på tummen. Den har blivit ca 20 cm lång.

Vecka 19
Enligt hörsägen väntar ni en flicka om din tjej är sugen på någonting surt, och en pojke om hon är sugen på någonting sött eller fett. Fet chans att det skulle funka. Det finns typ 100 olika stories om hur man kan märka om det är en Rocky eller Britney och alla har typ 50% chans att slå in.
Om barnet: Bebisen har fått naglar och hår. Anlagen till de permanenta tänderna är på gång att bildas. Anlagen till mjölktänderna är redan färdiga.

 

gravid i vecka 20 - Bebisen rör på sig, lanuga-hår och fostervatten. Fosterfett utvecklas. Vecka 20
Kring vecka 20 kan mamman börja känna att bebisen rör på sig. Ibland kan man till och med se en del av rörelserna. Barnet blir ofta livligare på kvällen.
Om barnet: Ca 25 cm långt och väger 300 gram. Nästan alla foster är lika stora fram till vecka 20, efter det kan det variera mer. Ett fosterfett och tunna fina hårstrån (”lanugo-hår”) utvecklas som skyddar bebisens hud mot fostervattnet, som annars kan göra huden rynkig

 

Ett barn blir till - Lennart NilssonPlanetDad Tipsar:

Lennart Nilssons Ett barn blir till

Lennart Nilssons Ett barn blir till utkom första gången 1965 och väckte stor sensation. Se hur det lilla embryot och fostret utvecklas i livmodern. Boken är både en fascinerande fotobok och en praktisk handbok för blivande föräldrar. Vi får följa hela befruktningsprocessen, från spermiernas färd mot ägget till vinnarens målgång och möte med den kvinnliga arvsmassan inne i äggcellens mitt. Vi får se hur de första cellerna hos den nya människan bildas och hur det lilla embryot växer fram i livmodern och slutligen hur fostret utvecklas och gör sig redo för att möta världen. Köp boken här 198:->

 


Vecka 21
Halva resan avklarad. Din tjej kanske drabbas av sura uppstötningar och halsbränna. Be er barnmorska om råd vilka preparat som kan hjälpa.
Om barnet: Barnet tränar sina matsmältningsfunktioner genom att svälja fostervatten. Man höra barnets hjärta med ett stetoskop eller en tratt.

Vecka 22
Flera försök som är gjorda på foster som är 20-24 veckor visar att de kan känna närkontakt. Kittlar man ”den” på huvudet flyttar den på sig.
Om barnet: Barnet har en dygnsrytm, det vill säga den har ett mönster av vakenhet och sömn. Plutten väger ca 400 g.

Vecka 23
Barnets hörsel har blivit skarpare och kan särskilja olika ljud, såväl inifrån som utanför din kropp. Barnet kommer att känna igen din röst på tonläge och rytm när det föds, forskning har visat att barnet i magen bättre uppfattar djupa röster än höga så du borde höras bättre än tjejen. Det kan vara så att du får en spark till svar. Kanske det är dags att låta magen lyssna på några av dina favoritplattor också
Om barnet: Nu liknar din bebis allt mer en liten nyfödd. Bukspottskörteln utvecklas. Vikten börjar närma sig 500 g.

 

gravid i vecka 24 - balansorgan utvecklas och modern drömmer livligt Vecka 24
Det är rätt vanligt att tjejen drömmer livligt nu. Var beredd på att höra en del mysko återberättelser på morgonen.
Om barnet: Plutten där inne är 30-32 cm, och väger ca 500-600 g. Ganska lång och vikt som ett halvt mjölpaket alltså. Balansorgan har utvecklats och bebisen vet nu vad som är upp och ned.

 

Vecka 25
Har du funderat på vilken barnvagn ni ska ha? En Emmaljunga kanske, det vill säga barnvagnarnas Volvo. Eller kanske något mer fancy, som en Mercedes, det vill säga en vagn med märket Hesba. Kanske en cool city vagn?
Om barnet: Väger i genomsnitt 700 gram.

Vecka 26
Vet du att MVC (mödravårdscentralen) anordnar pappagrupper där man kan diskutera frågor kring din kommande roll som pappa? Om du inte känner för att gå till MVC, men ändå vill diskutera frågor med andra blivande pappor kan du alltid göra ett inlägg på PlanetDad's forum.
Om barnet: Kring vecka 26 börjar barnet få mer underhudsfett. Ben och armar börjar se rundare ut. Barnet kan höra sin mamma när hon pratar och antagligen dig också.

Vecka 27
Din tjej ökar nu mer regelbundet i vikt. Börja fundera på vad ni behöver till er bebis. Det blir tyngre och tyngre för din tjej, och hon kanske inte är lika sugen på shoppingturer framöver. När barnet väl är fött kanske shopping inte är det första ni vill ägna er åt.
Om barnet: Barnet – som hittills blundat – särar på ögonlocken för första gången, och kan uppfatta ljusskiftningar. Studier visar att om man belyser mammans mage så kan barnet röra sig mot eller bort från ljuset. När barnet föds består de första synintrycken av ljus eller mörker. Många leksaker för barn är kontrastrika, mörkt och vitt mot varandra.
Vikten närmar sig ett kilo. Magiskt!

 

gravid i vecka 28 - smärtlindring, profylax och hjärtverksamheten ökar när modern pratar Vecka 28
Har ni börjat snacka om förlossningen och vilken smärtlindring man kan få? Om ni är intresserade av att gå en profylaxkurs bör ni redan nu kolla var-när-hur. De brukar vara populära och kurserna kan vara fulla.
Om barnet: 35-38 cm långt. Ca 1 000 gram. Barnets hjärtverksamhet kan öka när modern pratar.

 

Vecka 29
Någon gång kring vecka 29 kan du se barnets sparkar utanpå magen. Om din tjej är stressad eller upprörd (eller kanske orolig av att hon har känningar av förvärkar) påverkas bebisen eftersom de hormoner som frigörs passerar moderkakan och överförs till barnet. Kanske dags att ge henne lite massage? Ett varmt bad kan också hjälpa mot förvärkar.
Om barnet: Barnets huvud, som tidigare varit stort, är nu i proportion till den övriga kroppen.

Vecka 30
Hur är det med hem- och livförsäkring? Tjejen måste ju kanske komma överens om hur hon ska vara föräldraledig så det är lika bra att du börjar tänka på den pucken också. Hur har ni tänkt att dela? Hälften av dagarna står på dig som default om ni delar vårdnaden.
Om barnet: Hjärnan vecklar ihop sig för att rymmas i bebisens kranie. Lungorna fortsätter att utvecklas och förbereder sig för att kunna andas.

Ett barn blir till - Lennart NilssonPlanetDad Tipsar:

Lennart Nilssons Ett barn blir till

Lennart Nilssons Ett barn blir till utkom första gången 1965 och väckte stor sensation. Se hur det lilla embryot och fostret utvecklas i livmodern. Boken är både en fascinerande fotobok och en praktisk handbok för blivande föräldrar. Vi får följa hela befruktningsprocessen, från spermiernas färd mot ägget till vinnarens målgång och möte med den kvinnliga arvsmassan inne i äggcellens mitt. Vi får se hur de första cellerna hos den nya människan bildas och hur det lilla embryot växer fram i livmodern och slutligen hur fostret utvecklas och gör sig redo för att möta världen. Köp boken här 198:->

 


Vecka 31
Hör du till dem som tycker att det är lite ”freaky” när ungen rör på sig inne i mammas mage? Vissa gör det, andra tycker det är coolt. Barnet är iallafall nästan färdigt därinne, skall bara fetta till sig lite under resten av graviditeten.
Om barnet: Ca 40 cm långt och väger ca 1 800 gram. Barnet kan påverkas och bli ”dåsigt” om hans eller hennes mamma ätit mycket mat. Håret på huvudet kan vid det här laget ha blivit några centimeter.

 

Gravid i vecka 32 - lustgas, besök på bb och förlossningVecka 32
Nu kan lilla Rocky eller Britney börja bli otålig, och vissa småttingar vill ut i stora världen redan nu!
Om barnet: Nu är bebisen ca 40-42 cm långt. Den börjar sakta träna upp olika funktioner för att klara sig utanför mammans mage. Om det är en Rocky där inne, är det mellan vecka 32-38 som testiklarna börjar vandra ner mot pungen.

 

Vecka 33
Många börjar fundera mer och mer på den kommande förlossningen. Kanske är det dags att göra ett besök på BB? Kan vara skönt att veta hur din tjej reagerar på lustgas. Du brukar kunna få prova också om du vill.
Om barnet: Ca 43 cm långt. Vikten är som två mjölkpaket, det vill säga ca 2 kilo. Nu har bebisen troligtvis lagt sig med huvudet nedåt.

Vecka 34
Nu börjar det bli spännande! Det är inte ovanligt att din förväntan inför den förestående förlossningen blandas med oro för att allt skall gå bra med din tjej och ditt barn.
Om barnet: Organen är färdiga men andnings- och nervsystem utvecklas ytterligare.

Vecka 35
Du glömmer väl inte att berömma din tjej och berätta hur vacker hon är? Det kanske hon behöver om hon själv känner sig tung och har samlat massor av vatten så fötter och fingrar svullnat… Diskutera, om ni inte redan gjort det, om hur du bäst kan hjälpa henne vid förlossningen. Hur vill hon bli masserad, vad ska ni ta med till BB och så vidare
Om barnet: Längd ca 44 cm. Vikt ca 2 500 gram.

 

gravid i vecka 36 - lanugohår och fostervattenVecka 36
Du vaknar kanske på nätterna av att din tjej är uppe och går. Hennes sömn blir mer och mer avbruten och barnet trycker mot hennes urinblåsa. Ganska bra övning då det kommer bli en del störd sömn när barnet är fött.
Om barnet: Barnet är nästan fullgånget och ca 45-49 cm långt. Vikt ca. 2 500 gram. ”Lanugo-håret” som skyddar barnet mot fostervattnet försvinner.

 

Vecka 37
Dags att packa förlossningsväskan med det ni kan behöva på förlossningsavdelningen och BB; bebiskäder, kamera, choklad, mobil, extra ombyte, necessär, mp3- eller cd-spelare, massageolja och så Gameboy advanced (ne, skit i det). Listan kan göras lång. Fundera på vad ni kan komma att behöva.
Om barnet: Bebisen tränar sig på att andas genom att dra in – och ut – fostervatten ur lungorna. Vikten ligger närmare 3 kilo och längden är ca 47 cm.

Vecka 38
Nu du kompis, kan bebben komma när som helst, för man räknar plus/minus två veckor från utsatt förlossningsdatum. Bilen är väl tankad? Mobilen är väl på och uppladdad?
Om barnet: Bebisen har inte längre lika mycket plats att röra sig på och kan därför upplevas som lugnare. De flesta bebisar har vänt huvudet nedåt.

Vecka 39
Din tjej kan få förvärkar som kan vara kraftiga och smärtsamma. Magen är stor och spänd – ändå kan barnet växa med 28 gram per dag!
Om barnet: Ca 48 cm långt. Fortsätter att lägga på hullet till förlossningsdagen.

 

gravid i vecka 40, redo att möta världen, hitta på ett namn, gå över tidenVecka 40
Klart. Nu ska bebisen vara på väg om ni inte går över tiden alltför mycket. Lycka till, och kör försiktigt! Och har ni inte börjat fundera på namn innan så är det dags nu! Prova namngeneratorn för feta tips!
Om barnet: Ca 50 cm lång. Vikt – mellan 3,5 till 4 kilo. Redo att möta världen!

 

 

Ett barn blir till - Lennart NilssonPlanetDad Tipsar:

Lennart Nilssons Ett barn blir till

Lennart Nilssons Ett barn blir till utkom första gången 1965 och väckte stor sensation. Se hur det lilla embryot och fostret utvecklas i livmodern. Boken är både en fascinerande fotobok och en praktisk handbok för blivande föräldrar. Vi får följa hela befruktningsprocessen, från spermiernas färd mot ägget till vinnarens målgång och möte med den kvinnliga arvsmassan inne i äggcellens mitt. Vi får se hur de första cellerna hos den nya människan bildas och hur det lilla embryot växer fram i livmodern och slutligen hur fostret utvecklas och gör sig redo för att möta världen. Köp boken här 198:->

 

 

GravidGuiden, tips till gravid

template by