Annons
Graviditetsmatematik PDF Skriv ut Skicka sidan

Hur räknar man graviditeten

Graviditetsmatematik :
Hur man räknar under graviditeten

Tidräkningen för en graviditet kan tyckas vara lite konstig. Havandeskapet beräknas från och med den första dagen på kvinnans sista mens – det vill säga innan hon blev gravid. Det innebär i praktiken att ni i graviditetsvecka två inte ens haft sex. Ja, det är mysko, men så är det bestämt att tiden ska räknas för att en fullgången graviditet ska bli 40 veckor. Kvinnans ägg är befruktningsbart mitt i mellan två menstruationer, men kroppen förbereder sig från mensens första dag för att bli gravid.

Det kan även vara lite förvirrande, att när man säger sig vara i vecka sex så har man varit gravid i fem veckor och till exempel två dagar. Det är ungefär som när amerikanarna räknar århundraden. 20 Century Fox (filmbolaget) – ja det betyder i Sverige, 1900-talets räv. När filmbolaget skapades var det 1900 tal, men amerikanerna anser att vi hade påbörjat 20:e århundradet i och med att år 1900 var passerat (araberna räknar likadant). Så fungerar det med räkning av graviditetsveckor och -månader också. Är du (eller hon) i sjunde månaden så har du varit gravid i sex månader och någonting typ.

Ankomsten av ett barn kan beräknas på följande sätt: Sista menstruationens första dag, säg att det var 20 maj. Lägg till sju dagar så får du 27 maj. Dra sedan ifrån tre månader. Beräknat förlossningsdatum blir 27 februari året därpå.

Allting ovan är beräknat enligt en regel som baseras på jämna menstruationscykler med 28 dagars intervall. Tidpunkten för ägglossning kan variera och därför räknar man med en felmarginal på plus/minus två veckor.

PlanetDad listar vecka för vecka vad som händer med fostret, kvinnan och mannen i vår ”vecka för vecka”. Om du finner olika uppgifter om längd och vikt på andra fakta sidor så beror det antagligen på att några talar om graviditetsvecka och andra om fostrets ålder. Vi kommer att hålla oss till graviditetsveckor.

Att följa ett fosters utveckling är ett superbra sätt att följa med i graviditeten och gör dig delaktig även om det inte är du som har bullen i ugnen.

 

 

GravidGuiden, tips till gravid

template by