Annons
Konstiga namn PDF Skriv ut Skicka sidan

a boy named Sue

Namnval :
A boy named Sue...

Bruno Grön, Inge Snell och Ann Ahl. Samtliga humoristiska snedsteg, men vad tänkte föräldrarna på? Något att fundera över när det är dags att döpa den lille. Tänk också på är att liten bara är liten som barn, så Lillis, Pyret och liknande kanske inte sitter lika bra när han/hon är 55 år och professor i geometri eller polis i Gränna.

Det kan också vara väldigt svårt att sätta namn på någon man aldrig har träffat så det kan vara smart att ha ett antal namn i bakfickan tills den lille kommer. Då ser man om det är en Jimmy, Rikard eller en Brynolf när väl man träffat ungen.

Är huvudet tomt på bra namn? Då finns det en massa olika inspirationskällor att dricka ur. En idé är att åka bakåt i tiden och se på vad mor- och farföräldrar heter eller hette. Här finns det många bra namn, av vilka många blivit poppis igen. Om gamlingarna hade tråkiga namn som Stor-Brittan, Stig-Örjan eller liknande kan man ju alltid se till sina idoler. Är du helt såld på Bowie kanske David kan vara ett bra namn på en son. Eller om du tycker Britney sjunger bäst i hela världen kan man ju döpa dottern till det, eller Brittan. Problem kan kanske dyka upp om man vill döpa sin dotter till Shakira Johansson… hur bra idolnamnen egentligen är får självklart avgöras från fall till fall.

En annan sak som är lätt att råka ut för är att den ena parten i förhållandet har en personlig relation till ett namn som den andra inte har. Nej, han kan inte heta Erik, det var en kille som mobbade mig i 4:an, nej inte Oskar det är min gamla gympalärare, nej inte Fred det har ju precis min kompis döpt sitt barn till. Ett tips här är att se bort från det till viss del, det kommer alltid att finnas någon som har samma namn på sitt barn eller någon som heter det sen tidigare, om man nu inte slår sig in på namn som Galactacus eller Trallhus-Björn förstås. Ett barn är en individ som redan från födseln är unik i sitt sätt och sin personlighet. Nästan alla man pratar med som har namngett sina barn ser efter mycket kort tid namnet som just den personens namn. Den gamla gympaläraren glöms snabbt bort, Oskar är ju vår Oskar, han som är tjock, kort och har stort huvud och är helt unikt.

En gammal skön skröna är att Social styrelsen skulle delge barnet ett namn om man inte själv gör det innan 3 månader. Detta betvivlar PlanetDad starkt. Däremot stämmer det att man inom 3 månader skall skicka in namn till Skatteverket för att barnet skall få ett personnummer (och liksom komma in i systemet).

Om du är helt fantasilös eller bara vill chansa lite kan du ju alltid prova PlanetDad´s alldeles förträffliga namngenerator. Här slumpas namn fram, baserade på Statistiska Centralbyråns register. Du kan även se dom vanligaste namnen under 1900-talet här

 

GravidGuiden, tips till gravid

template by