Annons
Noll Koll PDF Skriv ut Skicka sidan
En inledning till faderskap. Du ska bli pappa

 

Okej, du ska ha barn. Det har du koll på. Men hur är det med allting runtomkring? Nedan listar PlanetDad saker som är bra att känna till och hjälper dig få bättre koll på läget.

Meddela jobbet/Ledighet
Du har ingen skyldighet att meddela ditt jobb om att du ska bli pappa. Men tänker du vara pappaledig ska du meddela din arbetsgivare det 2 månader i förväg.
Har du barn som är yngre än ett och ett halvt år har du rätt att vara helt ledig från arbetet. Föräldrapenningen ger ersättning i sammanlagt 480 dagar. Dessa dagar delar du och den andre föräldern på om ni har gemensam vårdnad. Ni kan inte ta ut föräldradagar med ersättning samtidigt. Innan barnet är fött kan du som blivande pappa även använda föräldrapenningen när du går på föräldrautbildning. Du har rätt att vara ledig från arbetet när du går på föräldrautbildning och du får ersättning från Försäkringskassan.

Pappadagar
Du som är nybliven pappa kan utöver föräldrapenningen få tio extra dagar med ersättning i form av tillfällig föräldrapenning i samband med ditt barns födelse. Alltså, precis när det är dags för födseln eller direkt efter kan du vara ledig i upp till 10 dagar. Dagarna kan tas ut till och med 60:e dagen efter den dag barnet kommer hem från sjukhuset. Dessa dagar kan tas ut samtidigt som mamman till barnet är hemma med föräldrapenning.

Bilbarnstol
Har du bil ska du såklart ha en bilbarnstol. Detta är en grej som är bra att fixa innan barnet är fött om du har tänkt åka bil hem från BB. Även om du har tänkt åka taxi kan det vara bra att ha egen bilbarnstol om du behöver en senare ändå. Vissa taxis har bilbarnstol så det fungerar utan, bara du säger det när du beställer. Vissa BB kan låna ut en bilbarnstol men det är inte supervanligt.
Om du köper en stol begagnat - tänk på att den inte får vara allt för gammal. Plasten blir skör med tiden.

Barnvagn
Barnvagn är ytterligare någonting som är bra att ha fixat innan barnet är fött. En av fördelarna är att det är mycket enklare att åka och köpa saker innan man får barn. När man har fått barn blir alla sorters inköpsresor lite mer besvärliga än vad man är van vid. PlanetDad kommer inom kort ha en barnvagnsguide, till dess – besök en återförsäljare. De kan ge dig råd om vad du behöver tänka på vid köp av barnvagn. Det som är bra att känna till, är att de flesta har återlämningsgaranti. Med andra ord, det finns ingen risk att köpa en vagn om det sedan mot all förmodan visar sig att graviditeten inte går som den ska.

Dagisplats
Okej kompis, det här kan du vänta med. Visserligen är det bra att kolla dagis tidigt men detta är något du kan vänta med till barnet är fött.

Hur ofta går man till barnmorskan?
Tjejen går till barnmorskan regelbundet under hela graviditeten. Killen får självklart vara med så mycket som han vill och det är ju spännande att se utvecklingen. Besöken hos barnmorskan följer ofta ett ”basprogram” om graviditeten är normal. (Om man väntar tvillingar eller om något annat är utöver det normala kan det se annorlunda ut.)
Basprogrammet ser ut som följande: v. 10 – inskrivning, v. 18-19 ultraljudsundersökning. Sedan sker löpande besök i vecka 20, 24, 28, 32, 34, 36, 38, 39 och i vecka 40. Det barnmorskan bland annat gör vid besöken är att hon, eller han, lyssnar på barnets hjärtljud, kollar tillväxten och moderns järnvärden, samtalar om frågor som man kan ha och så vidare.

Ultraljudet
Normalt görs ultraljud en gång i ungefär 18 v (16-20). Syftet är att beräkna graviditetens längd, kolla om det finns fler foster än ett, samt att undersöka om barnet har allvarliga missbildningar. Man undersöker anatomin och då kan grövre missbildningar upptäckas och även vissa skelettavvikelser. Man kan även upptäcka en del missbildningar i inre organ. Ultraljudsundersökningen är smärtfri och medför inga kända risker. Fastställande av kön är inget som ingår i undersökningen. Denna undersökning är till för att kontrollera fostret, inte för att du ska få veta kön och få en suddig bild att ha på kylskåpsdörren. Om du ändå vill veta kön brukar det gå bra och de suddiga bilderna kan du ofta köpa för typ 10 kr.

Barnrummet
Det är absolut inte nödvändigt att ordna något barnrum innan barnet är fött. Det kan du såklart göra men i början sover nästan alla spädbarn i samma rum som föräldrarna.

Barnsäng
En säng där barnet sover… förhoppningsvis. Barnsängar finns i massor olika varianter där spjälsängen är populär. En smart grej på en del spjälsängar är att man kan skjuta ena sidan – långsidan – nedåt. Det är bra när du ska lyfta upp barnet så du inte behöver luta dig över kanten när du lägger ner eller tar upp barnet. Det sparar ryggen, för det blir ju några tusen lyft… Precis efter födseln sover barnet mycket bra i en insats till en barnvagn. Det kan bli lite stort att ligga i en säng och inte så inpackad. Tänk på att bebisen i nio månader legat trångt och varmt i mammas mage.

Det finns även sängar som växer med barnet. Det vill säga att man kan förlänga sängen allteftersom ditt barn blir längre. Kan vara praktiskt eftersom du inte behöver införskaffa någon ny säng på fler år.

Vagga är också ett alternativ till barnsäng. Men om du, eller din tjej, ändå vill ha en spjälsäng fast tycker det är synd att ni inte kan ”vagga” barnet, så kan finns det något som kallas ”Vyssan-Lull-fötter”. Det är fjädrar som skruvas på benen till spjälsängen och som gör att sängen kan gunga lätt.

Skötbord
Precis som namnet antyder är detta ett bord där man sköter sitt barn. Primärt handlar det om att byta blöjor. Borden finns i massor olika varianter, små fristående bord, vägganslutna, modeller man sätter över badkaret och så vidare. Kolla upp vad som passar ditt hem bäst och det kan vara skönt att ha fixat detta innan födseln.

Skötsel utrustning
För att sköta barnet kan följande vara bra att ha:
-Blöjor
-Tvättlappar, finns i skum eller papper
-Salva för irriterad hud (rumpan)
-Badbalja och en termometer
-Barnolja att ha i vattnet när man badar
-Skötväska (väska där man kan ha ett portabelt skötbord, blöjor, napp osv.)
-Köp gärna en pedalhink med lock där ni kastar använda blöjor (det luktar mer än man kan tro…)

Blöjor
Du behöver inte köpa ett års blöjförbrukning innan barnet är fött. Du behöver faktiskt inte köpa någon. Du får oftast några stycken på BB som räcker första dagen när du kommer hem. Det kan vara svårt att veta vilken storlek eller sort som passar just dig och ditt barn innan du testat. Du kommer att köpa tillräckligt med blöjor tids nog men det är klart ett litet paket kan ju vara bra att ha hemma direkt efter födseln.

Sex under graviditet
Att ha sex under graviditeten är helt ok. Du och din partner väljer hur…

Vanliga krämpor/reaktioner hos tjejen
Under graviditeten händer det en massa grejor i tjejens kropp. Hon kommer med största sannolikhet drabbas av diverse krämpor och andra reaktioner under de månader hon har bebisen i magen. Dessa kan vara bra att känna till så du vet vad som händer.

I början av graviditeten: Illamående, ömma bröst, trötthet

I mitten av graviditeten: Bäckenuppluckring (kan vara mycket smärtsamt). En del får ökad sexlust, andra får minskad sexlust.

Mot slutet av graviditeten: Svullnade vader, anklar, och händer. Det är jobbigare för tjejen att röra sig då hon vuxit till sig i storlek. Se till att hon undviker överansträngning även om kvinnan inte behöver behandlas som en invalid.

Förutom ovan nämnda krämpor/reaktioner så kan kvinnan drabbas av humörsvängningar. Detta kommer du antagligen inte att missa.

Generellt som är bra att ha i början

  • Alla saker på skötsellistan
  • Barnsäng
  • En filt
  • Lite barnkläder
  • Pyjamas
  • Barnvagn
  • Bilbarnstol
  • Bärsele eller sjal

 

 

GravidGuiden, tips till gravid

template by