Annons
Playmobil

 

Playmobil 1974

Tummen upp för näslösa plastgubbar

Playmobilgubbarna uppfanns av möbelsnickaren Hans Beck, som jobbade för det tyska företaget Brandstätter. Han fick uppdraget efter oljekrisen, som gick ut på att komma på leksaker som inte innehöll så mycket plast, men som man samtidigt kunde ta duktigt betalt för. Han spenderade tre år på utvecklingen för att få fram denna leksaksdocka som inte var för komplicerad att tillverka men som ändå hade flexibilitet.

Dom första playmobilerna började dyka upp på leksakshyllorna 1974 och dom tre första lådorna som kom var indianer, riddare, och byggnadsarbetare. Byggnadsboxen innehåll förutom några gubbar, vägskyltar och koner också tre stycken backar öl och förpackningen visade två Playmobilgubbar som diskuterade deras ölkonsumtion. ”Det är min femte flaska idag.” ”Ingen fara, vi har nog med öl.”. Tyska ungdomsrådet grep fort in och förpackningen fick ändras.

Schenk playmobil kopiorKort efter lanseringen dök det upp kopior, och de mest ”framgångsrika" kopiorna var de som ungerska ”Shenk” gjorde. Dom fortsatte med detta fram till det att kommunistblocket föll 1994. Idag produceras det en hel del Playmobil i Kina, även dom fulkopior. Dom äkta Playmobil produceras fortfarande Tyskland och säljs i dom flesta leksaksaffärer. Störst är dock dessa kära plastbitar i hemlandet, som alltid...
 
 

GravidGuiden, tips till gravid

template by