Annons
Nintendo 8bitar - NES

 

Nintendo Entertainment System NES

Nintendo Entertainment System

Inför julen 1985 dök det upp något fantastiskt på hyllorna i leksaksaffären. Nintendos första tv-spel (Nintendo Entertainment System) hade kommit och lyste klart brevid dom något äldre och tråkigare Atari2600, Magmavox Odyssey och Intellivision. "NES" slog helt enkelt ned som en bomb från klarblå himmel och krossade alla konkurrenter med legendariska spel så som SuperMario Bros, Zelda och Final Fantasy. NES höll sig på ungarnas önskelistor ända fram till mitten av 90-talet.

 

Idag, över 20 år senare, så står sig spelen förvånansvärt väl i jämförelse med nyare tvspel. Okej, grafiken är kanske inte i HD-kvalitet, men spelvärdet är vassare än dom flesta nya spel. Ta bara co-op spelet Ice Climber. Helt fantastiskt roligt med en öl i ena näven, fötterna nedtrykta i heltäckningsmattan och en god vän i grannfåtöljen.

 

En fungerande NES går idag för en sisådär 500 kr, bara kolla närmaste nätauktion så har du snart en i egen ägo. Om man inte vill köpa en tvättäkta låda kan man alltid använda sin pc, ps2:a eller xbox som NES. Här finns det så gott som alla spel att ladda ner. Tekniken kallas emulering och det fungerar förvånansvärt bra. I tillägg till emulatorn så krävs själva spelen, som här kallas Rom. Dessa finns också att hitta lite varstans på nätet.

 

Nyligen dök det upp en ny sida på nätet som den NES-frälste väntat på. På VirtualNES kan man nu spela hundratals Nintendoklassiker direkt i browsern. Inte lika bra framerate som en nerladdad emulator, men det gör arbetsdagarna väldigt mycket kortare.


Några viktiga linkar:

 

GravidGuiden, tips till gravid

template by