Annons
Whiskeyskolan PDF Skriv ut Skicka sidan
Grundkurs i whiskey

Planetdad reder ut begreppen kring singel malt och listar ett gäng rökiga varianter...

Läge att fira?

Är det någon gång läge att spendera lite stålar på en bra whiskey så är det i samband med att du röker en cigarr i goda vänners lag för att fira att en guldklimp har trillat ned.

Detta är Single Malt
Single Malt är namnet på den rena oblandade whiskyn. Detta förutsätter även att den är gjord på mältat korn, destillerad i traditionella "pot stills" (enkelpannor i koppar) och lagrad minst tre år på ekfat.

En rökig single malt får sin karaktär från svagt brinnande torv. Rökdoften sätter sig på malten under torkningen. Den finns kvar i mäsken (det som man sedan bränner av för att få sprit) och följer delvis med även i den destillerade råvaran.

Mängden rökighet i den färdiga whiskyn beror på hur mycket "orenheter" brännarbossen vill släppa igenom.

Tidigare användes mest den karaktärsfulla single malt whiskeyn för att ge karaktär åt blended whiskey men på bara ett par decennium har det blivit trend över hela världen med den rena single malten. Den skotska whiskeyindistrin har fått ett rejält uppsving på grund av drycken som tidigare nästan bara dracks lokalt.

Ön Islay
En del menar att ön Islay utanför Skottland är själva synonymen för rökiga single malt whiskeys. Ön har ett rått klimat och vilt landskap och Islaybefolkningen tar stor stolthet för sina kraftiga drycker. Rökig single malt görs så klart inte enbart på Islay, i listan nedan finner du även whiskeys från Campeltown, Skye och Orkney, alla rökiga men med andra spännande karaktärer också.

 

9 helrör att njuta av

Laphroaig 15 Years (43% vol.)
Islay, Skottland. Nr 80474.
Pris: 565 kr (700 ml, beställningssort.)

Karaktär: Djup guldskimrande. Stor doft med tydliga inslag av tjärig rök och ekfatslagring. Smaken är lång, rund och fylld av ektoner och tydlig rök. Lång eftersmak som bidrar med vanilj och hav.

Laphroaig 10 Years (40% vol.)
Islay, Skottland. Nr 571.
Pris: 399 kr (700 ml)

Karaktär: Kopparfärgad. Påtagligt rökig doft med inslag av fat, tjärpastill och jod. Påtagligt rökig smak med inslag av fat, tjärpastill och jod

  

Ardbeg Ten Years (46% vol.)
Islay, Skottland. Nr 513.
Pris: 459 kr (700 ml)

Ljust gul färg, stor doft, mycket rökig doft med ton av fat, tjära, jod och ljung. Smaken är Fyllig, robust, påtagligt rökig smak med inslag av fat, tjära, tång och vanilj. Smakrik.

Bowmore 12 Years (40% vol.)
Islay, Skottland. Nr 433.
Pris: 396 kr (700 ml)

Karaktär: Färgen påminner om ljus bärnsten, stor doft, litet fruktig, intensiv doft av tjära. Mycket rökig. Smaken är fyllig, avrundad smak i robust stil med inslag av tjära. Mycket rökig.

Caol Ila 12 Years (43% vol.)
Islay, Skottland. Nr 377.
Pris: 379 kr (700 ml)

Karaktär: Gyllengul färg, tydligt rökig doft med inslag av fat, honung, jod, peppar och halm. Tydligt rökig smak med inslag av fat, honung, halm och tjärpastill.

Highland Park 12 Years (40% vol.)
Orkney, Skottland. Nr 531.
Pris: 395 kr (700 ml)

Karaktär: Gyllenbrun färg, stor doft, nyanserad, rökig doft med inslag av torv och fat. Smakrik, komplex whisky med kraftig rökighet och inslag av ljunghonung.

Lagavulin 16 Years (43% vol.)
Islay, Skottland. Nr 400.
Pris: 549 kr (700 ml)

Karaktär: Färg av bärnsten, stor doft, komplex doft med kraftigt rökig karaktär och inslag av jod och fat. Kraftfull smak, komplex, mycket rökig smak med fatkaraktär och inslag av tjära.

Springbank 10 Years (46% vol.)
Campbeltown, Skottland. Nr 20410.
Pris: 439 kr (700 ml)

Karaktär: Gul färg, stor doft, maltig, rökig doft med inslag av fat, jod, halm och citrus. Maltig smak, rökig smak med fatkaraktär, inslag av lakritsrot, jod, halm och paranöt.

Talisker 10 Years (45,8% vol.)
Isle of Skye, Skottland. Nr 411.
Pris: 419 kr (700 ml)

Karaktär: Bärnstens färgad,stor doft, rökig doft med inslag av malt och peppar. Smakrik, rökig whisky med lång, nyanserad eftersmak.

 

GravidGuiden, tips till gravid

template by